Vliesbehang behangen: Doe het zelf met MissPompadour!
10 Min leestijd
Vaak hebben mensen al vaker geschilderd, en weten alle trucjes wel, maar zelf behangen is toch misschien andere koek. Ook dat valt echter wel mee als je met een paar dingen rekening houdt! Al helemaal als je een vliesbehang van MissPompadour hebt gaat het verrassend eenvoudig.
De voorbereiding
Zoals bij alle klusjes is een goed begin het halve werk. Bij behangen begint dit al voordat je het behang koopt: Meet de kamer/muur precies op en bereken hoe lang de behangstrook moet zijn en hoeveel stroken en rollen er in totaal nodig zijn. Onze behangcalculator is een handige tool om dit precies uit te rekenen. Kies eerst het perfecte behang uit ons assortiment en klik dan op "Bereken oppervlakte" op de productpagina.
De vuistregel is dat één rol tapijt genoeg is voor kun je aanhouden dat één verfroller behang meestal genoeg is voor 3 stroken. Om het iets preciezer te weten is de calculator superhandig!
Er is ook genoeg ruimte nodig om het behang op maat uit te snijden, als een tafel niet groot genoeg is kan dan ook gewoon op de vloer (eventueel na het verplaatsten van wat meubels.)
Oud behang weghalen
Als er al behang op de muur zit, moet dat eraf, zeker als het niet meer goed plakt, golft of kapot is. Maak de muur goed nat en gebruik Plamuren Maar om alles eraf te schrapen. Hierna moet de muur drogen. Als er nog geen behang op de muur zit, kan je deze stap overslaan.
Muur voorbereiden
Een goed oppervlak om te behangen is een oppervlak dat mooi egaal en glad is. Test een plek om te zien hoe absorberend het is. Als het oppervlak erg absorberend is, gebruik dan een primer. MissPompadour Muren Primen Maar werkt hier perfect voor. Laat de primer een dag drogen voor het behangen. Als je gipsplaten op de muren hebt en ze zien er zanderig of brokkelig uit, moet dat ook geprimed worden. Bij een muur hebt met ruw pleisterwerk of structuurpleister is behangen niet aan te raden. Gaten, grote scheuren en oneffenheden in de muur moeten voor het behangen opgevuld worden met MissPompadour Plamuren Maar. Laat het wel goed drogen voor het behangen.
Stappenplan voor het beste resultaat
Als je dit stappenplan, kan er niets misgaan en krijg je sowieso een prachtige muur.
Behangresten milieubewust weggooien
Restjes vliesbehang kunnen nog gebruikt worden voor een heleboel dingen! Gebruik het bijvoorbeeld om een kast een nieuw interieur te geven of om de binnenkant van een vitrinekast op te fleuren met een mooi patroontje. Maar wat als er nog restjes over zijn? Let goed op: vliesbehang hoort niet bij het papierafval, maar bij het restafval.
Het gemengde plaksel is 1 tot 2 weken houdbaar als het goed afgesloten wordt bewaard. Daarna begint het te stinken, omdat het uit organische stoffen bestaat. Het gedroogde plaksel moet ook bij het restafval, omdat het rioolbuizen kan verstoppen. Overgebleven plaksel is trouwens ook perfect voor papier maché!
Benodigdheden bij behangen
Je hebt speciaal vliesbehangplaksel nodig. Ook een kortpolige roller is nodig om het behangplaksel op de muur te krijgen. Omdat dit alleen op de muur wordt aangebracht en niet op het behang, is een lange stang handig. Een aandrukroller en een nadenroller zijn ook aan te raden. Hiermee kan het behang nog even aangedrukt worden nadat het op zijn plaats op de muur zit.
Een behangspatel is ook handig om het behang bij de plinten en het plafond aan te drukken, en daar af te snijden. Hier is ook een scherpe stanleymes voor nodig. Een duimstok, waterpas en een potlood zijn ook nodig om te markeren. En bij het behangen is een nat doekje handig om het uitgelopen behangplaksel meteen af te vegen.
Het materiaal voor jouw project
Hier vind je alles wat je nodig hebt om te behangen
Vragen & antwoorden over vliesbehang
De meest gestelde vragen bij het behangen vind je hier.
Waar moet je op letten bij behangen met vliesbehang?
Voor vliesbehang is een speciaal behangplaksel nodig, op het vliesbehang zelf wordt namelijk niet geplakt, maar het plaksel wordt alleen op de muur aangebracht. Het wordt naast elkaar aan de muur gelijmd. Hou voor het verven 24 uur na het behangen ramen en deuren dicht, zo blijven de naden dicht.
Welk plaksel heb ik nodig?
Voor het behangen van vliesbehang is speciaal vliesbehangplaksel nodig, vliesbehang is namelijk zwaarder. Meng het behangplaksel volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat het ongeveer 5 minuten rusten en roer dan nogmaals.
Wordt bij vliesbehang alleen de muur beplakt?
Ja, het plaksel gaat alleen op de muur, het hoeft niet op het behang zelf.
Kan vliesbehang worden overgeschilderd?
Ja, dat kan over het algemeen, mits het droog is.
Welk vliesbehang is geschikt voor plafonds?
Elk vliesbehang kan worden gebruikt voor het plafond.
Vliesbehang behangen - waar moet ik beginnen?
Begin in de regel met de eerste strook in het midden van de muur, hoeken zijn namelijk vaak niet helemaal recht. Je kunt het beste in het midden van de muur in de hoogte beginnen nadat je de baan hebt bepaald met een waterpas.
Wat moet er met de restjes vliesbehang?
Restjes vliesbehang kunnen bij het restafval.
Wat moet er met de rest van het plaksel?
Ook de pasta kan bij het restafval, nadat het gedroogd is.
Kan ik over houtsnippers heen behangen?
Nee, houtsnippers zijn zelf een behang en zijn oneffen. De houtsnippers moeten voor het behangen eerst helemaal weggehaald worden.
Moet het oude behang voor het behangen weggehaald worden?
Ja, haal voor het mooiste resultaat eerst oude lagen behang weg.
Wordt vliesbehang naast elkaar of overlappend gelijmd?
Vliesbehang wordt naast gelijmd, omdat het niet krimpt tijdens het drogen.
Wat is het verschil tussen vliesbehang en papierbehang?
Vliesbehang en papierbehang verschillen alleen in het materiaal op de achterkant. Bij vliesbehang bestaat dat uit een mengsel van textielvezels en cellulose. Die achterkant maakt het behang bijzonder stevig en scheurvast. Papieren behang is voornamelijk gemaakt van papier en kan eenlaags of meerlaags en dunner of dikker zijn.
Woordenlijst behang: alle termen rondom vliesbehang uitgelegd
- Stroken: Een strook behang is een uitgemeten stuk behang die naast elkaar van vloer tot plafond op de muur worden geplaktt.
- Patroon: Het patroon van een behang heeft een regelmatige afstand. Deze afstand wordt de herhaling genoemd. Het wordt op elk behang aangegeven in centimeters.
- Verspringende herhaling: Er zijn behangen waarvan de herhaling wordt vergroot, waardoor het patroon wat expressiever is. Bij het snijden van de panelen wordt het patroon altijd met een halve herhaling verschoven. Of een herhaling verschoven is, staat in centimeters aangegeven op de verpakking van het behang.
- Rollers: Alle behangrollen van MissPompadour hebben hetzelfde formaat: de verfroller is 10, 05m lang en 0, 53m breed.
- Vliesbehang: Alle MissPompadour behangrollen zijn vliesbehang. Dat heeft een hoop voordelen:
- Het behang is buitengewoon stabiel en scheurt niet.
- Je hoeft geen plaksel op het behang te doen, alleen op de muur.
- Het basismateriaal van vliesbehang bestaat uit cellulose en textielvezels. Het behoudt altijd zijn vorm tijdens het behangen: het krimpt niet zoals papierbehang en kan gemakkelijk worden gestuukt.
- Bij het vervangen van behang kan vliesbehang gemakkelijk weggehaald worden zonder resten achter te laten, omdat het plaksel steviger aan het behang zit dan aan de muur. Bovendien vult vliesbehang kleine onregelmatigheden of scheurtjes in het pleisterwerk op.
- En last but not least is vliesbehang vlamvertragend en diffusieopen, zo laten ze de muur ademen.