Schutting & tuinmeubels beitsen: zo doe je dat
5 Min leestijd
Hebben je tuinmeubels een ander kleurtje nodig, maar wil je de houtstructuur zichtbaar houden? Vind je de schutting niet (meer) mooi? Wil je jtuinmeubels een beetje extra liefde geven door ze goed te beschermen? Lekker gaan beitsen! Onze gekleurde houtbeits verandert alleen de kleur, maar behoudt verder de houtlook helemaal. Ontdek hier hoe je dat doet!
Een tuinhek of houten tuinmeubel beitsen: voorbereiding
Als je tuinmeubels niet gelakt zijn, kun je de houtbeits rechtstreeks op het oppervlak aanbrengen. Schuur het hout lichtjes in de richting van de nerf met fijn schuurpapier, zodat de beits goed kan intrekken. Als er een laag lak, beits, olie of een ander product op je houten meubels zit, moet je het oppervlak eerst zorgvuldig schuren en daarna nog eventjes goed schoonmaken. Dit komt omdat beits alleen op onbehandeld hout kan worden aangebracht, zodat het opgenomen kan worden in de poriën van het hout.
Ook met onbehandeld hout is het grondig schoonmaken altijd de eerste stap. Al het stof en vuil moet van het hout worden verwijderd. Dunne lagen mos nestelen zich vaak op meubels en schuttingen in de tuin. Je kunt mos gemakkelijk verwijderen met een borstel en het efficiënte schoonmaakmiddel MissPompadour Schoonmaken Maar. Daarna moet het hout goed drogen voordat je kunt beginnen met beitsen.
Wat voor tuinmeubel wil je beitsen?
Beits is geschikt voor alle tuinmeubels zoals tafels, stoelen en banken. Maar je kunt ook de houten balken van een pergola op het terras of een houten tuinhuisje beitsen! Misschien heb je plantenbak, of wil je de rand van een zandbak of de balken van een kinderschommel in de tuin opleuken. Zelfs een houten balkonreling kan zijn houten karakter behouden met een gekleurde houtbeits, en toch een nieuwe look krijgen. Daarnaast biedt beits een effectieve UV-bescherming. Natuurlijk kun je ook het tuinhek een kleurtje geven!
Houd er wel rekening mee dat beits op waterbasis - zoals Beitsen Maar - niet tegen stilstaand water kan. Horizontale oppervlakken kunnen daarom alleen gelakt worden als ze geen plensbuien over zich heen kunnen krijgen en goed beschermd zijn tegen slechte weersomstandigheden.
Welk hout wil je gebruiken?
Het maakt niet uit welk hout je gebruikt. Teak, robinia en lariks zijn typische houtsoorten voor buiten omdat ze bijzonder goed bestand zijn tegen weersomstandigheden. Maar je kunt natuurlijk ook vurenhout en elke andere houtsoort gebruiken. Deze houtsoorten moeten dan wel worden voorbereid op gebruik buitenshuis door ze goed voor te behandelen. Als je tropische houtsoorten wilt schilderen is het het beste om een testlaag aan te brengen.
De beits verandert niet alleen de kleur van het hout (waarbij de houtstructuur zichtbaar blijft), maar beschermt ook tegen UV-straling. Je moet er wel rekening mee houden dat meubels die bedoeld zijn voor binnen, zelfs met beits geen meubels voor buiten worden! Coatings met beits beschermen je meubels niet tegen bijvoorbeeld schimmel of vochtschade. Gebruik daarom alleen geïmpregneerd hout of hout dat speciaal geschikt is voor buitengebruik.
Tuinmeubels: beits van MissPompadour
MissPompadour biedt beits aan in drie verschillende kleuren: in stralend wit, een chique grijsgroen en last but not least in warm grijs. Met Beitsen Maar - houtbeits wit kun je ook donker hout een iets frissere uitstraling geven. De witte beits kan vergeeld hout weer een frisse kleur geven. De elegante, zachte kleur van Beitsen Maar Groen past prachtig bij de natuur. En Beitsen Maar houtbeits grijs geeft je tuinmeubels een modern tintje
Afhankelijk van hoe vaak je de beits aanbrengt, wordt de tint intenser, zodat je zelf kunt bepalen welke kleur je hout moet krijgen. De houtnerf blijft altijd helemaal behouden! In buitenruimtes moet je wel altijd minstens 3 lagen aanbrengen om ervoor te zorgen dat het hout goed beschermd is
Zorgvuldig reinigen en schuren is belangrijk!
Tijd voor de beits.
Je kunt ronde oppervlakken het best met een kwast verven.
De houtnerf blijft zichtbaar, zelfs na 3 lagen.
Tuinhek en tuinmeubels beitsen: stap-voor-stap
Stap 1: voorbereiding
Schuur ruw hout gelijkmatig op of verwijder oude lak, meubelwas of vettige onzuiverheden van het houtoppervlak. Je moet ook hars grondig verwijderen. Het oppervlak moet helemaal vrij zijn van en schuurstof, vuil, korstmos en mos. Laat het hout na het schoonmaken goed drogen.
Stap 2: Beitsen maar!
Breng dan de houtbeits dun en gelijkmatig in de richting van de nerf aan met een fijne platte kwast of een verfroller. Voor sterk absorberend hout kan eerst een verdunde laag (met 5% water) worden aangebracht.
Stap 3: drogen
Laat de eerste laag van je beits ongeveer 4 uur drogen. Als er vezels tevoorschijn komen na het schilderen, schuur dan tussentijds als dat nodig is.
Stap 4: de overige lagen
Buiten moet je minstens 3 lagen aanbrengen om het weer te beschermen. Laat elke laag drogen voordat je een volgende aanbrengt.
Stap 5: drogen
De houtbeits is na ongeveer 3 dagen klaar voor gebruik. Je kunt de laag op elk moment verversen of overschilderen met MissPompadour lak.
Video: Schutting: lak of beits
FAQ: vragen over tuinmeubels & beits
Lakken, beitsen of oliën - wat is de beste houtbescherming voor buiten?
Lakken is de beste manier om hout te beschermen tegen UV-straling en verwering. Lak vormt namelijk een ondoordringbare laag op het oppervlak van het hout en kan ook gebreken in het hout bedekken. Het hout gaat met lak dus het langst mee. Stilstaand water in de buitenlucht kan allen wel ook een laklaag vernietigen. En, na het lakken is de houtnerf niet meer zichtbaar.
Beits dringt diep door in het houtoppervlak en beschermt het hout tegen zonlicht. Beits onderhoudt het hout ook. Het kan dan weer geen bescherming bieden tegen schimmelaantasting en hoge luchtvochtigheid. Sommige houtsoorten zijn meer geschikt voor buiten dan andere - teak en robinia zijn bijvoorbeeld erg weerbestendig. Minder weerbestendige houtsoorten, zoals vuren of grenen, moeten worden behandeld met een houtimpregnering.
Olie wordt vaak meer gebruikt voor onderhoud dan voor bescherming van het hout. Je verandert de kleur van het hout daarmee ook niet.
Houtbeits op je tuinmeubels: een dikke of dunne laag?
MissPompadour beits wordt gebruikt voor houtsoorten met een beperkte 'dimensiestabiliteit'. Beperkte dimensiestabiliteit betekent dat het hout weinig uitzet of krimpt kan door vocht en temperatuursveranderingen.
De dikte van MissPompadour beits ligt tussen beits die voor dunne lagen zorgt en beits die dik opsmeert in. De beits is perfect voor het beschermen van tuinmeubelen, rabatdelen, houten tuinhuisjes en pergola's op het terras
Welk gereedschap heb ik nodig om hout te beitsen met Beitsen Maar?
Beits breng je aan op het hout met een zachte kwast of roller. Je hebt ook Het Verfbakje! of een ander bakje voor de beits nodig. Onze milde Schoonmaken Maar is een aanrader om het houten oppervlak grondig schoon te maken. Als je oude lak of iets dergelijks moet verwijderen, en ook om ruw hout tussendoor glad te schuren, gebruik je Schuren Maar
Kan je hout beitsen zonder te schuren?
Het is altijd aan te raden om ruw hout licht op te schuren met fijn schuurpapier in de richting van de houtnerf. Houtvezels gaan vaak overeind staan bij het beitsen, dus tussendoor schuren kan ook nodig zijn
Welke beits gebruik je voor hout buiten?
De houtbeits MissPompadour Beitsen Maar is supergeschikt voor het beitsen van tuinmeubelen, vooral als deze door vergrijzing hun oorspronkelijke kleur hebben verloren. Een laagje beits geeft je meubels een nieuwe kleur en beschermt ze tegen de zon.
Inhoud: 0.5 liter (€ 9,00* / 1 liter)
Alweer klaar met lezen?
Hier vind je meer interessante blogs