Stoffen, leer en kunstleer verven
8 Min leestijd
Je hebt een oud meubelstuk waar je stapeldol op bent, maar de stof past niet bij je stijl? Of zou je het liefst perfect bijpassende stof bij je muurkleur hebben? Dan ben je hier aan het juiste adres! In deze speciale verfhack uit Lekker Verven 101 laten we je zien hoe makkelijk je stof kunt schilderen en waar je daarbij op moet letten.
Inhoud
1. van oud naar nieuw: voor-/na-foto's uit de MissPompadour verfcommunity
2. Meubels of textiel - alles een nieuwe look met krijtlak
3. Textielverven of overschilderen: de voordelen van Krijtverf
4. Stappenplan: hoe je netjes stoffen verft (incl. video)
5. Bankbekleding, leer of katoen: waar moet je op letten?
6. FAQ: veelgestelde vragen over het schilderen van stof
Vooral stoffen met structuur zijn wat dat betreft echt grillige diva's. Heb je echter een gladde stof, dan is die na het schilderen meestal weer prima geschikt voor dagelijks gebruik.
Waarom je alsnog moet verven in plaats van weggooien?
Veel van onze klanten hebben wel goede ervaringen met het verven van stoffen! En als je nog een restje verf over hebt, is het een goede manier om dat op te gebruiken.
Bedenk wel dat stof nogal eigenzinnig kan zijn. Of het resultaat mooi wordt, hangt dus altijd af van de textuur van de stof.
Van oud naar nieuw: voor/na-foto's uit de MissPompadour verfcommunity
Waarom zou je stof verven? Gewoon omdat sommige oude pareltjes zonde zijn om weg te gooien, natuurlijk. Plus: je kunt je creativiteit er helemaal in kwijt. Heel wat van onze klanten durfden het aan en delen met trots hun successen. Laat je inspireren door hun ideeën!
Voor
- Deze oude fauteuil had duidelijke gebruikssporen.
Na
- Veel te mooi om weg te gooien. Lekker verven!
Voor
- Dit was vast ook ooit modern. Maar tegenwoordig niet echt meer hip.
Na
- Wow! Wat een verandering. Echt een highlight!
Voor
- Deze klassiekers uit de jaren '60 pasten qua kleur niet bij de rest van het interieur.
Voor
- Onze klant wilde graag een bank in haar lievelingskleur.
Voor
- Deze oude bank had wel een nieuw laagje verf verdiend.
Na
- Nu is hij het nieuwe lievelingsstuk en de blikvanger van de woonkamer geworden!
Meubels of textiel - een nieuwe look met krijtverf
Natuurlijk kun je oude meubels, bijvoorbeeld van hout, weer mooi maken met onze lak. Maar kun je ook stoffen bekleding verven? Wij van MissPompadour zeggen: zeker, je kunt ook textiel aanpakken met onze verf en lak. Je kunt bijna elke stof verven met matte muurverf of krijtlak. Een speciale textielverf of lederverf is niet nodig.
Geef je jute of linnen boodschappentas een eigen design door hem te versieren met onze sjablonen, of style lampenkappen en gordijnen die bij je muurverf passen. Ook op kleding kun je met verf leuke motieven aanbrengen. Houd er wel rekening mee dat bijvoorbeeld een gordijn of kledingstuk flexibel moet blijven. Daarom kun je daarop met muurverf alleen patronen maken en niet het hele oppervlak beschilderen.
Geef oude gestoffeerde meubels een nieuwe, frisse look. Een donkere fauteuil van kunstleer wordt een echte blikvanger. Als je naast de bekledingsstof ook de frames van oude stoelen wilt verven, lees je in onze instructies voor het verven van houten meubels hoe je dat aanpakt.
Belangrijk is dat welke stof je ook wilt verven, het oppervlak moet intact zijn en niet versleten.
Textiel verven of overschilderen: de voordelen van krijtverf
Meubels zoals fauteuils zelf opnieuw bekleden, is vaak ingewikkeld, en bij een professional kan het snel duur worden.
Het overschilderen van textiel, leer of kunstleer met matte muurverf of lak is een voordelig alternatief en een slimme oplossing! Verf bijvoorbeeld de stof van je oude bank of kussenhoezen met onze MissPompadour verf of onze LittlePomp krijtverf. Deze zijn verkrijgbaar in allerlei leuke kleuren.
Het grote voordeel ervan is dat ze in water oplosbaar zijn - zodat stoffen perfect geverfd kunnen worden. Onze duurzame verfproducten zijn vrij van oplosmiddelen en tasten daarom de stof niet aan. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat het geverfde textiel later schadelijke stoffen in het milieu afgeeft. Houd er wel rekening mee dat verven met krijt- of acrylverf het textiel anders laat aanvoelen - het verliest iets aan soepelheid.
Stappenplan: stoffen netjes verven
In deze stap-voor-stap instructies leggen we onze verfhacks uit en laten we zien hoe je makkelijk stof kunt verven
Stap 1: de krijtverf klaarmaken
We raden je aan wat olie aan de verf toe te voegen voordat je de stof verft. Hierdoor wordt de geverfde stof soepeler en voelt hij prettig aan. Gebruik gewone zonnebloem- of koolzaadolie, ongeveer 1 eetlepel per 1 liter verf. Het is belangrijk dat je de olie goed mengt de verf. Meng ze samen in een verfbakje, zodat de verf in het blik onaangetast en langer houdbaar blijft.
Onze krijtverf en krijtlak kan direct op alle soorten stof worden aangebracht, zonder hem met water te verdunnen. Je kunt het best eerst op een onopvallende plek testen hoe de stof de verf absorbeert. Breng de verf zo dun mogelijk aan. Als je moeite hebt om de verf over de stof te verspreiden, verdun het dan wel met water.
Stap 2: schoonmaken en voorbereiden van het textiel dat je gaat verven
Begin met een grondige reiniging. Verwijder stof en pluis met een stofzuiger of een pluizenborstel. Verwijder uitstekende haartjes en draadjes met een wegwerpscheermesje. Vet- en plakresten moet je ook wegschrobben met water en een mild reinigingsmiddel, zoals onze milieuvriendelijke MissPompadour Reinigen Maar!. Laat de stoffen bekleding daarna iets drogen. Het mag niet druipend nat zijn als je het verft.
Voor je begint met verven, bescherm je zorgvuldig alles wat je niet gaat verven met tape. Verwijder, indien mogelijk, de zitkussens voor het verven. Onze verf en lak hecht buitengewoon goed op alle oppervlakken en is later na het drogen moeilijk te verwijderen. Is de geknoeide verf nog nat, veeg het dan gewoon weg met een natte doek
Stap 3: verftechniek toepassen
- Verf je een zware, dikke stof die veel verf absorbeert, dan is het handig om de stof voor de eerste laag vochtig te maken met water, bijvoorbeeld met een plantenspuit. Gebruik een roller of kwast om de stof te schilderen. Natuurlijk kun je de verf ook spuiten als je een verfspuiter hebt. Zorg er dan extra goed voor voor dat je alle delen afdekt waarop je geen verf wilt krijgen.
- Verf de stof van binnen naar buiten. Begin met een klein beetje verf en zorg ervoor dat je steeds nat in nat werkt, zodat er geen droge plekken zijn waar je dan weer overheen schildert. Zo krijg je een gelijkmatig resultaat. Als je alleen bepaalde stukken van de stof wilt verven, tape dan heel voorzichtig en verf altijd van de tape af, zodat je er geen verf onder duwt. Zorg ervoor dat je de tape verwijdert als de verf nog nat is.
- Laat het oppervlak een paar uur drogen (zo nodig een nacht). Het is niet nodig het te strijken. Daarna kun je het opschuren met een medium schuurpapier. Deze stap is om overtollige verf te verwijderen. Zo wordt de stof gladder. Stofzuig de stof opnieuw schoon.
- Herhaal het hele verfproces een tweede keer zonder de stof met water nat te maken. Afhankelijk van de stof kan een 3e of 4e laag nodig zijn. Wacht minstens 1 week voordat je de stof weer belast, of beter nog 14 dagen.
Video: stof verven - met deze tips & trucs van MissPompadour lukt het (zeker weten!)
Bekleding, leer of katoen: waar moet je rekening mee houden?
- Voor kunstleer of leer raden we matte lakverf aan, omdat die iets flexibeler is dan muurverf, dus beter meebeweegt met het materiaal. Gebruik onze MissPompadour zijdeglans lak of de MissPompadour matte lak om een oude fauteuil te verfraaien.
- Hoogpolige stoffen, zoals fluweel, absorbeert veel verf door de lange vezels. Daarom is het moeilijk om bij het verven een egaal oppervlak te krijgen dat niet streept bij het drogen. Het beste is om een onopvallende plek te testen of het resultaat je bevalt
- Als je een heel dunne stof verft, begin dan met heel weinig verf en pas op dat je de stof niet te veel beweegt bij het aanbrengen. Het is mogelijk dat de verf door de stof heen naar de achterkant sijpelt
- Als je stoffen behang wilt schilderen, test dan eerst op een onopvallende plaats hoe het behang de verf opneemt. Door de verf op waterbasis kunnen vezels van het behang wel eens loslaten.
FAQ: veelgestelde vragen over het schilderen van stof
Heb je nog vragen? We hebben de meest voorkomende hier voor je op een rijtje gezet:
Welke uitdagingen kan je tegenkomen bij het schilderen van stoffen?
Stoffen variëren sterk in dikte en kwaliteit. Daarom absorberen ze verschillende hoeveelheden verf. Als je bijvoorbeeld de stof van je bank wilt kleuren met acrylverf, heb je waarschijnlijk meer verf nodig dan wanneer je een fijne katoenen stof wilt versieren. Bij heel dunne stoffen kan de verf bij het schilderen doorsijpelen naar de andere kant. Begin voorzichtig met weinig verf.
Waar moet je op letten bij het schilderen van meubels?
Als je gestoffeerde meubels schildert, plak dan zorgvuldigaf zodat er geen verf op het frame of de omringende oppervlakken komt. Als er toch iets misgaat, verwijder de verf dan snel met een natte doek of spons, want onze verf is in water oplosbaar zolang hij nog nat is.
Hoe lang duurt het totdat pas geverfde stof droog is?
De droogtijd hangt af van de gebruikte verf en het soort stof. Een zware, sterk absorberende stof neemt van nature meer verf op en doet daarom langer over het drogen. We raden aan de stof minstens een week, liever nog 14 dagen, niet te belasten.
Wat kan ik gebruiken als topcoat voor geverfde stof?
Het goede nieuws is: stof is flexibel, dus een toplaag, die vooral tegen stoten en butsen beschermt, is helemaal niet nodig! Je hoeft je stof dus niet af te lakken - we raden ook af. Het kan de stof bijvoorbeeld te hard en onflexibel maken. Bespaar jezelf dus lekker deze stap!
Alweer klaar met lezen?
Hier vind je meer leuke blogs
Je nieuwe lievelingskleur
Materiaal en accessoires
Inhoud: 0.5 liter (€ 9,00* / 1 liter)
Inhoud: 0.375 liter (€ 47,73* / 1 liter)
Inhoud: 0.375 liter (€ 53,07* / 1 liter)