• 4.94 sterren klantenbeoordeling
  • Betaal met iDEAL
  • Gratis kleuradvies
Naar de startpagina

Wat is silicaatverf?

In Kleurwerelden & inspiratie · 4 Min leestijd

Als het over milieuvriendelijk schilderen gaat, komt de term "silicaatverf" steeds weer terug. Wat is silicaatverf eigenlijk en wat zijn de voor- en nadelen van deze verf?

Waaruit bestaat silicaatverf?

Silicaatverf is een minerale verf. Alle minerale verven voor binnen of buiten bevatten minerale bindmiddelen als ingrediënten. Traditioneel werd kalk gebruikt als een mineraal bindmiddel. Silicaat (kaliumsilicaat of kaliumsilicaat) is een ander anorganisch bindmiddel. Zowel kalk als silicaat zijn oplosbaar in water en daarom zijn er geen verdere oplosmiddelen nodig.

Pure silicaatverf is een tweecomponentenverf, meestal in het wit. Het hecht zich onoplosbaar aan de ondergrond en is daardoor weerbestendig en duurzaam. Dit proces wordt "silicificatie" genoemd. Pure silicaatverf wordt onder andere gebruikt voor gevels en voor het behoud van historische monumenten. De verf vervaagt niet en is extreem UV-bestendig, maar mag alleen door een specialist worden aangebracht omdat het zeer basisch en dus irriterend is.

In de meeste winkels koop je geen pure silicaatverf, maar de eenvoudigere dispersiesilicaatverven en sol-silicaatverven, die kant-en-klaar worden gemengd en dus maar uit 1 component bestaan. Hier wordt maximaal 5 % bindmiddel toegevoegd om de verf gemakkelijker in gebruik te maken. Bovendien zijn er door het gebruik van verschillende pigmenten meer kleuren mogelijk dan met pure silicaatverf, die meestal alleen in wit verkrijgbaar is. Er zijn ook speciale primers voor silicaatverf op de markt.

Voor- en nadelen: silicaatverf op de muur

De productie van pure silicaatverf is zeer milieuvriendelijk. Het bevat geen ingrediënten zoals conserveringsmiddelen, oplosmiddelen of weekmakers. Dit maakt het ook bijzonder allergievriendelijk. Aan de dispersiesilicaatverven die op de markt verkrijgbaar zijn, wordt maar een klein deel van deze stoffen toegevoegd. De waterdampdoorlaatbaarheid van silicaatverf komt overeen met die van de ondergrond. Dit betekent dat de verf vocht van de muur naar buiten laat ontsnappen. Op deze manier wordt ook schimmelgroei voorkomen. De verf wordt niet aangebracht met een roller, maar met een troffel. Een kwast wordt alleen gebruikt in hoeken en hoeken.

Het grote nadeel van silicaatverf is dat silicaatverf in vloeibare toestand zeer corrosieve alkaliën zijn. Tijdens het verven moet je daarom beschermende kleding en oog- en ademhalingsbescherming dragen. Het schilderen van pure silicaatverf kun je het beste overlaten aan een specialist. Verfspatten en vegen, bijvoorbeeld op ruiten, zijn ook vervelend omdat je ze bijna onmogelijk kunt verwijderen. Zorgvuldig afplakken is daarom een absolute must!

Emulsieverf die makkelijker aan te brengen is, is daarom meestal de beste keuze, vooral binnenshuis. Je kunt hierbij denken aan de MissPompadour muurverf. Je kunt meer te weten komen over de eigenschappen en voordelen van emulsieverf in onze blog over emulsieverf.

De verf van MissPompadour is geen silicaatverf, maar emulsieverf op waterbasis. Daardoor is het heel makkelijk te gebruiken.

Gebruikstips: Silicaatverf binnen en buiten gebruiken

Silicaatverf kan niet alleen als gevelverf worden gebruikt, maar ook binnenshuis. Silicaatverf is heel geschikt als muurverf in licht vochtige kelders, omdat het vocht uit de muur laat ontsnappen. Silicaatverf in de badkamer kan daardoor ook erg handig zijn.

Wanneer is silicaatverf geschikt voor binnen?

Silicaatverf is een goede keuze om rechtstreeks op minerale pleister, zoals kalk- en cementpleister, of beton te schilderen. Je vormt een onlosmakelijke verbinding met de ondergrond. Silicaatverf mag alleen niet worden gebruikt op gips of gipsplaat, omdat in dat geval een ongewenste reactie van de verf met de ondergrond plaatsvindt en er scheuren kunnen ontstaan. Nadat het uithardt vormt silicaatverf een diffusieopen, resistente, ecologisch compatibele muurcoating die niet schadelijk is voor de gezondheid. Dit is vooral prettig voor mensen met een allergie

Wanneer is silicaatverf geschikt voor buiten?

Silicaatverven zijn zeer geschikt als gevelverf voor buiten, omdat ze duurzaam zijn én bijzonder goed bestand tegen algen en schimmels. Bovendien is silicaatverf voor buiten zeer UV-stabiel. Deze eigenschappen van silicaatverf garanderen een gevel die lang meegaat.

FAQ: veelgestelde vragen over silicaatverf

Hier vind je antwoorden op veelgestelde vragen.

Hoe lang moet silicaatverf drogen?

Je kunt hiervoor het beste de instructies van de fabrikant volgen

Wat zijn de nadelen van silicaatverf?

Het grootste nadeel van silicaatverf als muurverf is dat het niet veilig is om mee te werken, omdat silicaatverf corrosief is als het nat is. Bovendien kan minerale verf niet binnenshuis worden gebruikt op oud schilderwerk en behang zoals houtsnipperbehang, omdat het direct op een minerale ondergrond moet hechten. Gips of gipsplaten zijn ook ongeschikt om te schilderen. Silicaatverf moet ook heel snel worden aangebracht, omdat het alleen nat op nat kan worden aangebracht. Het is moeilijk om over silicaatverf heen te schilderen, omdat emulsieverf er niet op hecht. Omgekeerd kun je silicaatverf wel op emulsieverf schilderen, maar dan heb je wel een primer nodig

Hoe lang gaat silicaatverf mee?

Silicaatverf hecht zich aan de ondergrond en is daarom zeer duurzaam. Pure silicaatverf kan wel eeuwen meegaan.

Waar moet ik op letten als ik silicaatverf koop?

In de meeste winkels koop je geen pure silicaatverf, maar dispersiesilicaatverf. Deze combineren de voordelen van pure silicaatverf en emulsieverf. Bovendien zijn er door het gebruik van verschillende pigmenten meer kleuren mogelijk dan met pure silicaatverf, die meestal alleen in wit verkrijgbaar is. Er zijn ook speciale primers voor silicaatverf op de markt

Tip: schimmel voorkomen met silicaatverf

Omdat silicaatverf alkalisch is, krijgen schimmels en algen zowel binnen als buiten geen kans om zich te ontwikkelen. De verf staat ook open voor diffusie, zodat vocht zich niet in de muur kan ophopen. Silicaatverf voorkomt schimmelgroei op een betrouwbare manier. Silicaatverf werkt vooral goed tegen schimmel in ruimtes die vaak een hoge luchtvochtigheid hebben, zoals kelders en wasruimtes in oude huizen. Silicaatverf kan dankzij zijn speciale eigenschappen ook goed werken in badkamers zonder ramen.

Overzicht: Alle tips voor verven met silicaatverf

  • Gebruik silicaatverf alleen met goede beschermingsmiddelen.
  • Onthoud dat silicaatverf en dispersiesilicaatverf altijd vers gemengd zijn en dat je dus nooit dezelfde tint opnieuw kunt mengen.
  • Gebruik silicaatverf alleen op minerale ondergronden zoals gips of beton.
  • De verf van MissPompadour is geen silicaatverf. Je kunt bij ons ook geen silicaatverf kopen. Je kunt je silicaatverf wel gemakkelijk overschilderen met MissPompadour verf.
  • MissPompadour verf staat ook open voor diffusie en zorgt ervoor dat je muren blijven ademen

Heb je nog vragen?

Wij zijn er voor je

Onze klantenservice helpt je graag op elk moment- per WhatsApp , Email of rechtstreeks via ons contactformulier (ma-vr 09-18, za tot 16 uur).