Zelf kleuren verf mengen: tips & instructies
4 Min leestijd

Onder het motto "hoe bonter, hoe beter" biedt MissPompadour een breed scala verschillende kleuren. Al deze kleuren zijn bedacht door kleurontwerpers die veel liefde en kennis in elke tint steken. Maar wil je toch graag zelf creatief bezig, of heb je een specifieke tint in gedachten die MissPompadour niet heeft, dan volgen hier tips over het hoe en wat van kleuren verf mengen.
Voordat je begint met mengen
Heb je nog restjes verf liggen of is een kleur net iets te donker of te licht? Voordat je begint met mengen en een andere kleur toevoegt, is het belangrijk om deze drie basisregels in gedachten te houden:
- Meng alleen verf van dezelfde fabrikant.
- Meng alleen verf van hetzelfde type (geen lak met muurverf) en dezelfde glansgraad.
- Houd er rekening mee dat je een zelfgemengde kleur nooit exact kunt namaken. Maak daarom iets meer dan je nodig hebt, zodat je later bij kunt werken of een tweede laag kunt aanbrengen.
Er zit veel technische kennis en passie in onze verfkleuren. Vaak zijn we dagenlang aan het puzzelen om de perfecte tint te krijgen, omdat kleurpigmenten er verschillend uitzien afhankelijk van de lichtinval. Neem dus voordat je begint met mengen echt even een kijkje bij ons uitgebreide kleurenpalet, want misschien vind je hier wel je gewenste kleurtint:
- Onze MissPompadour muurverf is er in twee soorten; onze ademende muurverf Lekker Duurzaam en onze slijtvaste, afwasbare muurverf Lekker Robuust.
- De MissPompadour lakken zijn geschikt voor hout, metaal of tegels en zijn verkrijgbaar in talloze prachtige kleurnuances. Ze zijn verkrijgbaar als Matte Lak en Matglans Robuust.
- Onze krijtverf en krijtlak van LittlePomp, die met hun fluweelzachte, matte afwerking elk hart veroveren, zijn ook verkrijgbaar in 15 unieke tinten.
- In onze CosyColours-collectie vind je lakken in meer dan 30 warme en sfeervolle kleuren.
Het grote voordeel: als je verf te kort komt of later iets wilt bijwerken, kun je altijd dezelfde tint opnieuw bij ons bestellen.
Basiskennis over verf mengen: Kleurenleer 101
Verschillende soorten verf mengen
Je kunt verschillende kleuren dan wel met elkaar mengen, maar we raden het af om verschillende producten van verschillende fabrikanten te mengen. Verven zijn chemische producten en hoe ze in een mix reageren is niet te voorspellen. Daarom kunnen we er niet garant voor staan dat het goed gaat als je verschillende verfproducten van verschillende fabrikanten mengt.
Kan je muurverf mengen?
Kun je de ene krijtverf met de andere mengen?
Lak mengen - kan dat überhaupt?

Meng je eigen kleuren verf: instructies van MissPompadour
Om zelf verfkleuren te mengen moet je stap voor stap te werk gaan. We leggen in dit handige stappenplan uit hoe je goede resultaten krijgt.
Stap 1: Startkleur
Stap 2: Kleurnuance
Wil je dat het eindresultaat een tint roze wordt, gebruik dan als tweede kleur een krachtig rood, zoals MissPompadour Rood met Kers - Lekker Duurzaam.
Stap 3: Uitproberen
Om een idee te krijgen hoe de twee kleuren zich met elkaar gemengd gedragen, neem je een verfbakje en meng je slechts een klein beetje van de verf. Houd de mengverhouding nauwkeurig bij - bijvoorbeeld drie delen wit, één deel rood. Meng de verf grondig en probeer de nieuwe kleur verf uit op een wit stuk papier.
Stap 4: Verf mengen
Ben je tevreden met het resultaat, bedenk dan goed hoeveel verf je in totaal nodig hebt. Het is praktisch onmogelijk om bij een latere keer mengen precies dezelfde tint te krijgen. Daarom moet dit ene mengsel genoeg zijn voor het hele oppervlak, inclusief eventuele touch-ups of een tweede laag
Gebruik dus dezelfde mengverhouding als voor je testmengsel en roer alles heel goed door
Natuurlijk kun je meer dan twee kleuren van dezelfde verfsoort mengen. Daarvoor is het handig om te weten welke kleuren welke nieuwe kleur opleveren als je ze combineert. We hebben onder het volgende kopje de basics voor je op een rijtje gezet.
Welke kleurencombi wordt wat?
De basics van kleuren bestaat uit rood, geel en blauw: de drie basiskleuren. Met deze drie basiskleuren kun je alle andere kleuren mengen, behalve wit. Zwart is ook niet gemakkelijk te krijgen. Als je deze zogeheten primaire kleuren met elkaar mengt, krijg je secundaire kleuren:
- Blauw en geel = groen
- Rood en geel = oranje
- Rood en blauw = paars
Als je nu een primaire kleur mengt met een secundaire kleur, krijg je een tertiaire kleur
- Geeloranje
- Roodoranje
- Paarsrood (aubergine)
- Paarsblauw (violet)
- Groenblauw (aqua)
- Geelgroen
Tip: kijk naar het kleurenwiel van Itten. Dit bekende kleurenschema toont alle primaire, secundaire en tertiaire kleuren met daartegenover de bijbehorende complementaire kleuren.
Als je complementaire kleuren mengt, bijvoorbeeld rood en groen, is het resultaat een nogal modderig bruin. Meng deze kleuren dus alleen als je dat echt wilt, want complementaire kleuren heffen elkaar op. Wil je een heldere kleur, meng dan alleen kleuren die op de kleurencirkel naast elkaar liggen.
Onze verfkleuren bestaan niet uit de basiskleuren, want door elke kleur zijn altijd verschillende pigmenten gemengd. Let er daarom bij het mengen van onze kleuren op dat je tinten gebruikt met dezelfde ondertoon of dezelfde "temperatuur".
Hoe meng je bruine verf?
Om een rijk bruin te krijgen moet je rood en groen mengen, of - als je uitgaat van de primaire kleuren - rood, geel en blauw. Wil je het bruin lichter, voeg dan wat wit toe, wil je het donkerder, voeg dan wat zwart of blauw toe.
Het perfecte blauwgroen: turquoise verf mengen
Turquoise is een kleur die ergens tussen blauw en groen in ligt. Om turkoois te krijgen moet je dus eerst gelijke delen geel en blauw mengen. Hierdoor krijg je een egaal groen. Voeg nu een beetje blauw toe aan dit groen tot je turquoise krijgt. Met een beetje wit wordt het turquoise lichter en stralender, met een beetje grijs wordt het kleurenmengsel wat doffer.
Welke kleuren moet je mengen om beige te krijgen?
Om beige te krijgen meng je wit met bruin. Als je geen bruin hebt, neem je - zoals hierboven uitgelegd - de basiskleuren geel, blauw en rood, zodat je eerst een bruine tint krijgt. Je kunt dit nu mengen met wit en - om de kleur warmer te maken - ook met wat geel
De perfecte kleur roze mengen
De kleuren wit en rood worden over het algemeen samen roze. Om een rijk roze te krijgen, gebruik je meer rood, om een mooi lichtroze te krijgen, gebruik je meer wit. Ook hier zijn er eindeloos veel tinten mogelijk, vooral als je verschillende soorten rood toevoegt, zoals kersenrood of karmozijnrood
Mooi petrol mengen
Petrol is net als turquoise een mengeling van blauw met groen, maar in petrol overheerst eerder de blauwe component. Het oogt ook iets warmer dan turquoise. Ook hier kun je met witte verf meer frisheid en helderheid in de kleur aanbrengen
Tip: als je, ondanks al je inspanningen, niet tevreden bent met je mengresultaten, kun je bij ons alsnog je een prachtige kleur vinden:
FAQ: Veelgestelde vragen
Kan je grondverf mengen met gewone verf?
Nee, grondverf kan je over het algemeen beter niet met gewone verf mengen. De grondverf - ongeacht of het een hechtprimer of isoleerprimer is - heeft als taak het oppervlak voor te bereiden op het schilderen. Als je de verf of lak met de primer zou mengen, zou de primer niet meer zo goed aan de ondergrond hechten en zijn werk dus minder goed doen.
Materiaal en accessoires voor het mengen van verf
- Kleurkaarten en kleurenpalet: Gebruik onze kleurkaarten om een overzicht te krijgen van onze kleuren en hoe elke verschillende kleur op jouw muur zou staan. Zo krijg je een idee van welke tinten we allemaal al hebben. Als je je eigen kleur verf wilt mengen, gebruik dan de kleurencirkel van Itten als basis voor alle mengkleuren.
- Verfbakje: Je kunt de kleuren het beste niet direct in het originele blik mengen, maar in een verfbak. Hiervoor zijn onze verfbakken verkrijgbaar.
- Roerstokje: om de verf mee door te roeren is het roerstokje dat we altijd meesturen prima geschikt.
Inhoud: 10 per stuk (€ 0,60* / 1 per stuk)
Inhoud: 2.5 liter (€ 23,60* / 1 liter)