• 4.94 sterren klantenbeoordeling
  • Betaal met iDEAL
  • Gratis kleuradvies
Naar de startpagina

Wat is emulsieverf?

In Kleurwerelden & inspiratie · 5 Min leestijd

Emulsieverven worden vaak gebruikt bij het betrekken van een nieuw huis of bij renovatiewerkzaamheden. Dit zijn zeker de meest gebruikte verven voor interieurs. Maar wat is emulsieverf precies? Waar is het van gemaakt en welke voordelen biedt het? We hebben de meest gestelde vragen bekeken en laten je hieronder zien wat je moet weten over emulsieverven.

Wat is emulsieverf: waar bestaat het uit?

De term dispersie verwijst in principe naar een mengsel van ten minste 2 stoffen die niet of nauwelijks in elkaar oplossen of chemisch combineren. Emulsieverven zijn emulsies van organische bindmiddelen, oplosmiddelen, pigmenten en additieven zoals conserveringsmiddelen. Als oplosmiddelen worden water of organische oplosmiddelen gebruikt. Afhankelijk van de fabrikant worden vaak acrylharsen of synthetische harsen als bindmiddel gebruikt. Naast verven op basis van oplosmiddelen of water zijn er ook natuurlijke dispersieverven op basis van natuurlijke oliën, die natuurlijke plantaardige oliën zoals lijnolie bevatten in plaats van synthetische oliën en oliën die minerale oliën bevatten.

Strikt genomen zijn zowel muurverf als lak dispersieverven. In het dagelijks taalgebruik wordt deze term echter meestal gebruikt voor muurverf.

MissPompadour biedt emulsieverven op een zeer hoog en milieuvriendelijk ontwikkelingsniveau. De muurverf Lekker Duurzaam van MissPompadour is bijvoorbeeld uitsluitend op waterbasis. De gebruikte bindmiddelen zijn natuurlijke stoffen die worden verkregen als afvalproducten van de productie van bakolie.

Emulsieverven voor de muur van MissPompadour

Voordelen van emulsieverven

Emulsieverven zijn verkrijgbaar in veel verschillende inkten en glansgraden, wit of gekleurd, halfglanzend of mat. Door de vele gunstige eigenschappen zijn ze erg populair voor het Verven Maar van kamers. Wit met Wit emulsieverf is absoluut de best verkochte kleur.

Een van de grootste voordelen van emulsieverven is zeker hun snelle droogtijd na het verven Maar. Onze zeer hoogwaardige MissPompadour verven zijn gemakkelijk aan te brengen, zijn spat- en druiparm en kunnen daarom ook worden gebruikt om plafonds te verven. Emulsieverven zijn gemakkelijk overschilderbaar. Verven op waterbasis hebben ook nauwelijks geur. Een hoge dekkracht is belangrijk om ervoor te zorgen dat de verf in zo weinig mogelijk lagen een geweldig resultaat oplevert. De opaciteitsklasse geeft hierover informatie (klasse 1: zeer hoge dekkracht, bijvoorbeeld Lekker Duurzaam en LittlePomp krijtverf). Wasbare kleuren kunnen worden schoongemaakt met een vochtige doek, maar let op de slijtvastheid bij nat weer (alle MissPompadour muurverf hebben klasse 1: zeer hoge slijtvastheid). MissPompadour stoffen worden gekenmerkt door een hoog ademend vermogen/diffusieopenheid.

Emulsieverf: de juiste verf voor interieurs

Niet alle emulsieverven zijn hetzelfde. Daarom is het belangrijk om de juiste verf te kiezen. Bij MissPompadour kun je verschillende emulsieverven voor binnen kopen.

  • MissPompadour Lekker Duurzaam is een emulsieverf die biobased grondstoffen als bindmiddel gebruikt. Er worden geen minerale olie, oplosmiddelen en bijna geen conserveringsmiddelen gebruikt. De plantaardige grondstoffen, die de basis vormen voor het bindmiddel in deze emulsieverf, breken af gedurende de levensduur van het product. De emulsieverf is ook ademend en laat je muren ademen. Je bent natuurlijk vrij van vluchtige organische stoffen (VOS).
  • LittlePomp's krijtverf, speciaal ontwikkeld voor kinderkamers, zijn ook emulsieverven die onschadelijk zijn voor de gezondheid. Je bent ook geschikt voor de kamer van pasgeborenen omdat ze vrij zijn van vluchtige organische stoffen (VOS) en geurloos zijn.
  • Onze MissPompadour Lekker Robuust is een afwasbare emulsieverf die bijzonder geschikt is voor gebruik op muren die zwaar worden belast, zoals in gangen of keukens. Ondanks je hoge slijtvastheid wordt deze muurverf gekenmerkt door een goed ademend vermogen. In tegenstelling tot veel latexverven kan onze afwasbare emulsieverf altijd worden overschilderd

Tip: Emulsieverf spuiten in plaats van verven Maar

Vooral emulsieverf kun je met een verfspuit op de muur spuiten. Hierdoor hoef je hoeken en randen niet met een kwast te schilderen. Als je de vloer goed beschermt in een lege kamer, kun je alle muren twee keer spuiten met een dunne laag verf. De applicatie zal prachtig egaal en dekkend zijn. De emulsieverf van MissPompadour is vrij dik. Dit heeft als voordeel dat je niet spettert of morst tijdens het Verven Maar. Je moet je verf voor het spuiten wel verdunnen met ongeveer 10% water. Draag bij het spuiten van emulsieverf altijd geschikte ademhalings- en oogbescherming en bedek je haar

FAQ: Veelgestelde vragen over emulsieverf

Sommige vragen komen steeds weer terug als het gaat om verven met emulsieverven.

Emulsieverf één of twee keer verven?

MissPompadour muurverf dekt vaak al met de 1e laag. Toch raden we aan om een 2e laag aan te brengen. Hierdoor komt het edele effect van de emulsieverf echt tot zijn recht en krijgt de kleur zijn volledige duurzaamheid

Hoe lang moet de emulsieverf drogen?

Emulsieverf droogt heel snel. De droogtijd is echter afhankelijk van een aantal factoren. Hoe is de ondergrond? Wat is de temperatuur en luchtvochtigheid in de ruimte? Na ongeveer 4 - 6 uur kun je de emulsieverf altijd overschilderen met een tweede laag. Pas na een paar dagen heeft je muurverf zijn definitieve kleur bereikt. Een muurverf wordt pas echt hard op de muur. Je bereikt zijn volle sterkte na ongeveer een maand.

Wat zijn de verschillen met silicaatverf?

In tegenstelling tot emulsieverf hecht minerale silicaatverf zich in een chemisch proces aan de ondergrond. Dit wordt silicificatie genoemd. De minerale verf is daardoor zeer duurzaam en volledig weerbestendig. Pure silicaatverf kan alleen binnenshuis worden gebruikt op onbehandeld pleisterwerk, steen en beton, dus op puur minerale ondergronden. Silicaatverven zijn veeleisender om mee te werken en het kleurengamma is niet zo breed als bij emulsieverven. Omdat ze geen organische bindmiddelen bevatten, staan pure silicaatverven meer open voor diffusie dan emulsieverven, wat belangrijk kan zijn onder speciale bouwbiologische omstandigheden. Als de vraag rijst of je emulsie- of silicaatverf moet gebruiken, moet je je voordien goed informeren en goed letten op de voor- en nadelen van beide verven. Bekijk onze blog: Wat is silicaatverf?

Hoe verwijder ik emulsieverf op de juiste manier?

Lege blikken en verfemmers worden gerecycled als metaal of plastic. Vloeibare emulsieverf kan niet zomaar worden weggegooid. Maar als het eenmaal is opgedroogd, kan je het gemakkelijk bij het restafval gooien. Laat je verfemmer dus open staan totdat de verf is opgedroogd. Neem hier de regionale verwijderingsvoorschriften in acht, maar je kunt alle restjes het beste in kwastenzeep dichtgedraaide potten met schroefdop doen. Emulsieverf is jaren houdbaar als je het op een koele, vorstvrije en donkere plaats bewaart. Bewaar de restjes op een veilige plek, want misschien wil je op een gegeven moment je favoriete kleur bijwerken of toevoegen

Waar moet ik op letten als ik emulsieverven koop?

De laatste jaren zijn we gevoeliger geworden voor ons milieu. We willen geen verf gebruiken waarvan we de giftige dampen moeten inademen tijdens de verwerking en die lang in de lucht blijven hangen. Natuurlijk kiezen we onze kleuren in de eerste plaats op basis van hun uiterlijk. Je huis moet er immers mooier door worden. Maar de ingrediënten moeten ook een belangrijke rol spelen in de beslissing. Vooral hoogwaardige en duurzame ingrediënten zijn belangrijk. Als je kiest voor kleuren van MissPompadour verf, zit je altijd aan de veilige kant. Je kunt er zeker van zijn dat deze emulsieverven je een geweldig resultaat geven met intense helderheid zonder je gezondheid te schaden

Hoe kun je emulsieverf verwijderen?

Of emulsieverf verwijderd kan worden, hangt van veel factoren af. Enerzijds natuurlijk van het type verf dat is aangebracht, maar anderzijds vooral van de geverfde ondergrond. Als de verf rechtstreeks op pleisterwerk is aangebracht, kan deze worden verwijderd met een heet stoompistool of zandstraler. Op gladde oppervlakken kan de verf soms worden verwijderd met een Plamuren Maar. In de praktijk is het echter niet nodig om muurverf van de ondergrond te verwijderen, omdat er zonder problemen overheen geschilderd kan worden.

Kan emulsieverf ook op hout worden aangebracht?

Over het algemeen kun je emulsieverf ook op hout verven. Je krijgt dan een oppervlak dat iets ruwer is dan wanneer je lak gebruikt. Op onbehandeld hout moet je vooraf een primer zoals Hechtblocken Maar gebruiken om te voorkomen dat het hout gaat bloeden.

Alle tips voor het verven met emulsieverf op een rijtje

  • Kies de juiste tint
  • Controleer of je muur erg absorberend is. Dit is het geval bij vers gestucte muren of muren die geschilderd zijn met minerale verf. Gebruik dan een voorstrijk met een diepe grondlaag, bijvoorbeeld MissPompadour Muren Primen Maar
  • Maskeer zorgvuldig alles wat niet te verven Maar is en bescherm de vloer. Je vindt alles wat je hiervoor nodig hebt in onze disclaimer
  • Verven Maar hoeken en randen voor met de kwast
  • Werk vervolgens met de roller op de muuroppervlakken
  • Laat de verf ongeveer 6 uur drogen en verf dan een tweede keer
  • Als je met een spuitpistool werkt, hoef je niet voor te schilderen met een kwast

Heb je nog vragen?

Wij zijn er voor je

Onze klantenservice helpt je graag op elk moment- per WhatsApp , Email of rechtstreeks via ons contactformulier (ma-vr 09-18, za tot 16 uur).